Home / Geurmarketing / De wetenschap achter geurmarketing - achtergrond en onderzoek omtrent geur marketing

De wetenschap achter geurmarketing

Geurmarketing is zoveel meer dan alleen een interessante marketing tool. Er is groeiende aandacht voor het vakgebied geurmarketing en er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van geurmarketing. Uit onderzoek blijkt duidelijk de enorme potentie van geurmarketing voor uw bedrijf.

Geurmarketing in de hersenen, onderzoek geurmarketing

Hoe werkt geurmarketing in de hersenen?

Reuk is ons sterkste zintuig. De menselijke neus is zeer gevoelig en kan meer dan 350.000 verschillende chemicaliën onderscheiden. Onze reukzin werkt diepgaander en verfijnder dan elk ander zintuig doordat geurontvangers in de neus in directe verbinding staan met het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen en emoties. Hierdoor wordt aangenomen dat onze reukzin 75% van onze dagelijkse emoties beïnvloedt. Verantwoordelijk hiervoor is de nauwe samenhang van de reukklier die geur registreert, en het limbisch systeem in de hersenen dat emotie en geheugen reguleert. Geuren wekken gevoelens op die het verstand niet kan controleren. Geur stuurt ons op een stille, doortastende manier. In de geurmarketing maakt men gebruik van deze wetenschap.

Advies op maat?

T: 0180-642070

Of neem contact op per mail:

Samen bepalen we welke geurverspreider en welk aroma voor u het meest geschikt is. Ons advies is altijd geheel vrijblijvend! Wij denken graag met u mee hoe u in uw situatie optimaal gebruik kunt maken van geurmarketing.

Feitjes en weetjes

Wereldwijd bevestigen universiteiten de grote successen met geurmarketing. Sinds enige jaren bevestigt een Nobelprijs de kracht van geur.

 • Geuren kunnen een positief effect hebben op irritatie, stress, depressiviteit en apathie, en kunnen positieve emoties zoals geluk, sensualiteit, ontspanning en stimulatie verhogen - Stephen Warrenburg (IFF) Gary E. Schwartz (Yale University) 

 • Het is aangetoond dat het verspreiden van een lavendelgeur tijdens werkpauzes verminderde prestaties op het werk voorkomt. - Sakamoto, et al, 2006 Oxford Journals | Life Sciences & Medicine | Chemical Senses

 • Geurende retail omgevingen verbetert klanten evaluatie en klanten ervaren dat ze korter in de winkel waren - Spangenberg et al.. 1996

 

 • Onze reukzin beïnvloedt 75% van de dagelijkse emoties en speelt een belangrijke rol bij het geheugen.

 • Testen in een Amerikaans casino tonen aan dat de omzet van gokspelen met 48% toenam na het introduceren van bepaalde geuren - Hirsch, 1995 IJA

 • Het verspreiden van de geur van versgebakken brood in een supermarkt in de VS deed de verkoop van brood verdrievoudigen - Hirsch, 1995, IJA

 • Het inademen van bepaalde etherische oliën helpt het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren.

 • Studies hebben uitgewezen dat kantoormedewerkers 54% minder fouten maken als een citroengeur verspreid wordt. - Russel Brumfield, Whiff.

 • Experimenten in een kledingwinkel hebben aangetoond dat de verkoop op de damesafdeling verdubbelde na het verspreiden van een vanillegeur. - Martin Lindstrom, Buyology

 • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verspreiden van geuren zoals lavendel stemmingen kunnen reguleren en stress kunnen verminderen.

 • Op de Ludwig Maximilians Universiteit in München is bewezen dat citrusgeur het uithoudingsvermogen verhoogt. Professor dr. Peter Weinberg (Instituut voor consument en gedragsonderzoek van de Universiteit van Saarbrücken) ontdekte dat vooral frisse geuren mensen positief stimuleren en hen in een betere stemming brengen. 

 • Een onderzoek van de universiteit van Paderborn leidde tot de conclusie dat door geuren in een winkel in te zetten, de verblijfsduur met ruim 15 procent stijgt, de koopbereidheid met ruim 14 procent stijgt en de omzet met 6 procent!

 • Prof. Dr. Anja Stöhr van de technische en wetenschappelijke hogeschool in Dresden, IKEA, de grote warenhuisketen en Dr. A.R. Hirsch hebben in verschillende studies de werkingen van geurmarketing getest, met verbazingwekkende uitkomsten: Verblijfsduur + 54% Klanttevredenheid + 7%. En niet alleen dat…… de omzet kan, volgens Professor Stöhr in haar proefschrift "Air Design als succes factor in de Handel”, tot 6% stijgen.

 • Uit onderzoek is gebleken dat het verspreiden van geur in metrostellen geen effect heeft op het feitelijke gedrag van de reiziger, het achterlaten van vuil. Echter, de beleving van de reinheid in de metro wordt wel degelijk beïnvloed door geurverspreiding. Vooral vrouwen beleven de begeurde metrostellen als schoner én veiliger. De resultaten van dit onderzoek zijn in lijn met onderzoeken van reinheidsbeleving en/of –gedrag zoals onderzocht door Holland et al. (2005) en Debets (2010). Dit toont aan dat geur een krachtig instrument is om in te zetten in het openbare vervoer in Nederland.

Benieuwd wat geurmarketing voor u kan betekenen?

Wij adviseren u graag over de inzet van geur en geurmarketing binnen uw bedrijf. Vertrouw op onze jarenlange ervaring in verschillende branches. Vraag vandaag nog een offerte aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken.