'De geur van vakantie!'


Mijn moeder koopt elk jaar een andere douchegel voor op vakantie, want dan wordt deze geur het ‘vakantieluchtje’. Hierdoor neemt elke douchegel mij weer even mee terug naar die specifieke vakantie. Dit komt doordat geuren nauw verbonden zijn met onze herinneringen. Waar je bij de geur van zonnebrand denkt aan zonvakanties, denk je bij een speculaasgeur juist aan de decembermaand.

'Het merk is de geur en de geur is het merk.'

Dit soort herinneringen maakt iedereen regelmatig mee. Dat men geur vaak associeert met ervaringen en gebeurtenissen komt doordat de neus in directe verbinding staat met het limbische systeem. Dit is het oudste gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie en herinnering van emoties. Het limbisch systeem bestaat onder anderen uit de amygdala, die emoties codeert. Ook bestaat het limbisch systeem uit de hippocampus, dat verantwoordelijk is voor de codering van de context, de situaties (White, 2014).

Er wordt aangenomen dat ons reukzintuig tot wel 75% van onze dagelijkse emoties beïnvloedt, dit maakt je neus opeens veel belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Geuren wekken namelijk automatisch gevoelens op.

Denk maar eens aan de winkelketens Abercrombie and Fitch en Scotch & Soda. Bij deze merken wordt hun identiteit grotendeels bepaald door de eigen geur die zij verspreiden en verkopen. Nadat je een keer in de winkel bent geweest, zal je elke keer als je in de buurt bent, de winkel gelijk herkennen door puur de geur. Deze winkelketens maken heel bewust gebruik van de geurmarketing. Het merk is hierbij de geur en de geur is het merk. Je kan het dus (helaas) niet uitschakelen aan iets of iemand te worden herinnerd bij een geur. Dus dat ene luchtje zal je helaas altijd blijven herinneren aan je irritante ex 😉.

Weetje: In 1989 is er een onderzoek gedaan naar geur in combinatie met herinneringen. Hier kwam uit dat wanneer een geur aanwezig was tijdens een leerproces, personen het geleerde beter herkennen wanneer dezelfde geur aanwezig is.

Uitgelichte berichten
Volg ons

Schrijf in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van artikelen en nieuws over geurmarketing. Vul hieronder je mailadres in en klik op inschrijven.

Recente berichten
Archief