'Geur liet mij een uur niet op de klok kijken.'


Even vooraf, ik had altijd een hekel aan musea (eigenlijk nog steeds wel een beetje), maar dat is nu wel een stuk minder. Oké, dit gaat nu richting een heel mooi verkooppraatje, maar dat is niet mijn insteek. Ik ontdek steeds meer over geuren en keer op keer verbaast het mij weer hoeveel functies het heeft. Mijn belevenis in een museum is altijd matig, ik kan mij moeilijk inleven in iets of ergens op concentreren als ik alleen een beeld zie. Toen ik recent in een museum was waar gebruik wordt gemaakt van geurmarketing, kwam ik veel enthousiaster terug. Ik had het gevoel alsof ik in de tentoonstelling werd getrokken. Ik betrapte mijzelf er zelfs op dat ik al een uur niet op de klok had gekeken. Het verbaasde mij hoe werkelijk iets kan gaan lijken door enkel en alleen een geur toe te voegen.

Voordelen van geur in musea

Er zijn verschillende voordelen van geurmarketing in museu. Een groot voordeel is dus dat de belevenis steeds realistischer wordt. Een ander groot voordeel is dat de kans groot is dat deze museum ervaring in het geheugen van de bezoeker gegrift staat. De neus staat namelijk in directe verbinding met het limbische systeem, dat verantwoordelijk is voor de herinnering van emoties.


Toepassing van geur in musea

Er kan eindeloos gevarieerd worden met de toepassing van geur in de musea. De geur van buskruit en straat bommen worden regelmatig toegepast in oorlogsmusea. Bij een museum over de toekomst past juist weer een ‘space’geur. In een museum met oude dieren is een meer oude natuurgeur een mooie toevoeging aan de tentoonstelling.

De geurverspreiding

Als de tentoonstelling in eenzelfde thema is, kan de geurverspreider door de hele ruimte dezelfde geur verspreiden. Het komt echter ook vaak voor dat er uit een specifiek laatje een bepaalde geur moet komen. Als je bijvoorbeeld alleen dat specifieke punt naar sigaren wilt laten ruiken, omdat dit verder op de ruimte niet van toepassing is. Hierbij is een geurverspreider dus niet mogelijk. Het is dan juist mogelijk om kattenbakkorrels (nemen geuren goed op) met een geurolie te bestrijken en die in het laatje doen.

Het kan soms ook zo zijn dat je je in een soort laboratorium bevindt en elke fles dan een ander geurtje heeft.

Elk museum zoekt zijn eigen specifieke en vooral speciale geur. De geurmarketing is hier niet zo eenvoudig als in de winkels, waar vaak gewoon een frisse geur wordt verspreid. Het is mogelijk dat wij een geur ontwikkelen op basis van uw eisen, waardoor de specifieke sfeer gerealiseerd kan worden.

Uitgelichte berichten
Volg ons

Schrijf in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van artikelen en nieuws over geurmarketing. Vul hieronder je mailadres in en klik op inschrijven.

Recente berichten