Waarom je die hondendrol altijd ruikt..


‘Ja hoor, ik ben weer in een hondendrol getrapt.’ Wat een vieze geur, maar door de geur kwam ik er wel snel achter dat ik in die hondendrol was getrapt. Hoe graag ik ook de geur niet wilde ruiken, ik rook het automatisch toch. Reuk zegt heel veel en helaas kunnen we het niet uitzetten (alleen als je je neus dichthoudt natuurlijk ;)). Hoe fijn zou het zijn als je geen poepgeur of zweetgeur zou ruiken wanneer je dat niet wilt. Helaas, maar ook weer gelukkig kunnen wij mensen dit niet.

‘Je neus is een soort alarm dat je waarschuwt voor gevaar.'

Geur is gewenning

Waarom kunnen mensen dan wel in een riool werken? Ik heb het hierboven eigenlijk al een beetje verklapt, want je raakt na zes minuten gewend aan een geur. Na een avondje uitgaan komt mijn moeder soms mijn kamer in terwijl ik nog lig te slapen. Haar eerste reactie is dan vaak 'gadver het stinkt hier naar bier en rook’. Ik ruik dan zelf helemaal niks, tot het moment dat ik even mijn kamer uit ben geweest en weer terug kom. De geur is dan als een klap in mijn gezicht en ik kan mij maar moeilijk voorstellen dat ik in deze geur heb kunnen slapen.

Weetje: reuk is de

meest gevoelige

zintuig van het

menselijk lichaam.

Ruiken en proeven van gevaar

Je neus is een van de belangrijkste delen van je lichaam. Zonder reuk kan je namelijk ook niets proeven. Ik ben een enorme liefhebber van goed eten, dus het zou voor mij een nachtmerrie zijn om niets te kunnen proeven. Buiten het feit dat ik dit verschrikkelijk vind, is het ook nog eens gevaarlijk. Je kan namelijk niet proeven of iets bedorven is. Voor reuk geldt hetzelfde, het is levensgevaarlijk als je geen brandlucht of gaslucht kan ruiken. Een brandlucht doet je denken aan gevaar, doordat je neus in verbinding staat met je herinneringen en emoties. Je neus is eigenlijk een soort alarm dat je waarschuwt voor gevaar.

Dus enerzijds is ruiken heel belangrijk, maar aan de andere kant is het soms overbodig. Ook is het trouwens wel handig om je eigen geur te ruiken, zodat je niet stinkend over straat gaat.


Uitgelichte berichten
Volg ons

Schrijf in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van artikelen en nieuws over geurmarketing. Vul hieronder je mailadres in en klik op inschrijven.

Recente berichten