Home / Geurmarketing / Wat is geurmarketing?

Wat is geurmarketing?

Geurmarketing of aromamarketing is het verspreiden van een geur in een ruimte vanuit een commercieel oogpunt. Het doel van geurmarketing in de smalle zin van het woord is om een product of merk te promoten en de verkoop te stimuleren. Geurmarketing is dus veel meer dan het verspreiden van een prettige geur in een ruimte. Geurmarketing vraagt net als traditionele marketing om een goed inzicht in uw doelgroep en een duidelijke strategie.

 

Als geurmarketing goed ingezet wordt in een commerciële omgeving dan kan het alle uitingen omtrent uw merk of product versterken. U kiest een geur die uw merkidentiteit en marketinguitingen versterkt en die de juiste doelgroep aanspreekt. Het toepassen van geurmarketing zorgt ervoor dat andere aspecten die onze zintuigen prikkelen, zoals licht, geluid en inrichting, verder versterkt worden. Het resultaat is een diepgaande en langere connectie met uw klant. Natuurlijk zijn de effecten van geurmarketing er alleen als de geur passend is en de bestaande communicatie versterkt wordt. De geur kan nog zo fijn zijn maar onbeleefd personeel, felle verlichting of te harde muziek kunnen ervoor zorgen dat u uw klant toch echt niet meer terug ziet.

Dit is de smalle definitie van geurmarketing die vooral van toepassing is binnen de retail. Inmiddels wordt de term 'geurmarketing' gebruikt voor vrijwel elke toepassing van geur, ook daar waar het geen marketing oogpunt meer heeft. Zuiver gezien is de term geur'marketing' daar dan niet helemaal correct.

Advies op maat?

T: 0180-642070

Of neem contact op per mail:

Samen bepalen we welke geurverspreider en welk aroma voor u het meest geschikt is. Ons advies is altijd geheel vrijblijvend! Wij denken graag met u mee hoe u in uw situatie optimaal gebruik kunt maken van geurmarketing.

Marketing met geurmarketing: algemene verkoop en productpromotie

Voor marketing doeleinden kunt u geurmarketing in basis op twee manieren inzetten: 1) een aangename ambiance creëren in uw winkel of 2) specifieke productpromotie.

geurmarketing horeca
Geurmarketing food retail, geurmarketing supermarkt, productpromotie met geurmarketing
Geurmarketing retail non-food, geurmarketing winkel
Geurmarketing en klanttevredenheid

Geurmarketing met een ambiance geur moet ertoe bijdragen dat klanten graag in uw winkel zijn. Ze kijken dan op hun gemak rond, blijven langer, zijn meer bereid even te wachten tot een verkoper hen te woord kan staan, zijn tevredener en zijn eerder geneigd een andere keer weer terug te komen. Dit biedt u volop verkoopkansen met een hogere omzet per klant tot gevolg. Deze manier van geurmarketing wordt veel toegepast in kledingwinkels, auto-, badkamer - en keuken showrooms, reisbureaus, elektronica winkels en dergelijke. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hotels en restaurants die met geurverspreiding zorgen dat klanten graag terugkeren naar hun locatie. 

 

Als u geurmarketing inzet voor de promotie van een specifiek product dan kiest u voor een selectieve geurverspreiding bij dat product. De geur trekt de aandacht van een voorbijgaande klant en stimuleert de verkoop van dat specifieke product. Waar een klant normaal het schap voorbij was gelopen wordt hij nu met geur op het product geattendeerd. U kunt zich voorstellen dat dit met name goed werkt voor impulsaankopen zoals chocolade eitjes met de Pasen of chocolade letters met Sinterklaas. Ruiken doet eten! Deze vorm van geurmarketing wordt vooral veel gebruikt in supermarkten, bakkerijen en andere food retail.  

 

Lees meer over: Effecten van geurmarketing | Doelen van geurmarketing

Waar wordt geurmarketing toegepast?

Projectontwikkelaars maakten als één van de eersten gebruik van de geur van boterkoekjes in hun modelwoningen. Toen dit succesvol bleek pasten makelaars de geur van koffie en cake toe bij de verkoop van bestaande woningen. Disney was de eerste multinational die het belang van geurmarketing inzag. In Disneyworld wordt in alle winkels gebruik gemaakt van geuren die emoties oproepen. Het resultaat is een hoger besteed bedrag. Andere bekende voorbeelden van ketens die indruk maken met geurmarketing zijn Abercrombie & Fitch en Scotch & Soda. 

Geurmarketing kan eigenlijk in vrijwel elke (commerciële) omgeving ingezet worden. Lees meer over de toepassingen van geurmarketing.

Geurmarketing: stimuleer alle zintuigen

Kijken, voelen, proeven, horen en ruiken. Veel communicatie richt zich traditiegetrouw op de ogen. De andere zintuigen worden maar beperkt aangesproken. En dat terwijl 75% van onze emoties bepaald wordt door wat we ruiken. Hoog tijd om daar wat mee te doen! Hoog tijd voor geur marketing!

Tell me and I’ll forget

Show and I’ll understand

Smell and I’ll remember

Benieuwd wat geurmarketing voor u kan betekenen?

Wij adviseren u graag over de inzet van geur en geurmarketing binnen uw bedrijf. Vertrouw op onze jarenlange ervaring in verschillende branches. Vraag vandaag nog een offerte aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken.